Over het meldpunt:

Altijd het gevoel gehad dat er niets gedaan wordt met je melding en of klacht?  Meld je dan bij ons. Wij begeleiden slachtoffers in elke fase van zijn of haar proces.

Landelijk Meldpunt Geweld & Misbruik Jeugdzorg is een 100% onafhankelijke meld en klachten punt dat onderdeel is van Stichting Jeugdzorg Slachtoffers Nederland. Dit meldpunt is opgericht om zo in te kunnen spelen op de zorgen welke geuit zijn door o.a. Commissie de Winter Commissie Samson en het onderzoek van voormalig kinder-ombudsman Marc Dullaert.  Wij hopen met dit meldpunt het geweld, misbruik en of andere wantoestanden binnen de (rijks) instellingen te kunnen doen stoppen, opsporen in kaart brengen en zorgen voor verandering voor nu en in de toekomst.

Over het slachtoffer:

Wordt jij op dit moment mishandeld of misbruikt? En wil jij hierover met iemand in gesprek? Dan zou je me ons kunnen bellen.  De persoon met wie je gaat praten is zelf een lotgenoot welke in het verleden ook slachtoffer is geworden van geweld misbruik en of andere wantoestanden binnen instellingen en/of pleeggezinnen.

Wij zijn onderdeel van Stichting Jeugdzorg Slachtoffers Nederland.

Wij komen op voor slachtoffers van geweld, misbruik en andere wantoestanden in internaten, jeugdgevangenissen pleeggezinnen en of andere instellingen.  Wij treden op als jou vertrouwenspersoon. Wij brengen met jou toestemming jou melding aan het licht en zullen hierdoor het geweld binnen de instelling doen stoppen. Wij kunnen gesprekken aangaan met jeugdzorg, instellingen, ministeries, media  en of andere partijen om zo te zorgen voor verandering voor nu en de langere termijn.

Je kunt bij ons terecht wanneer:

  • Je slachtoffer bent geworden van geweld en of (seksueel) misbruik in (rijks) Jeugdzorg/jeugdhulp/ jeugd GGZ en of overige jeugdpsychiatrische instellingen en of pleeggezinnen.
  • Je getuigen bent van geweld en of (seksueel) misbruik en of hier vermoedens van zijn.
  • Je te maken krijgt of wanneer je al te maken hebt met de dwangkader van jeugdzorg en jij slachtoffer bent geworden van aantoonbaar wangedrag van een GI de raad, rechtbanken en of andere betrokkene partijen.

Slachtoffer worden van geweld en of (seksueel)misbruik is al erg genoeg. Nu zit het slachtoffer ook nog eens in een instelling of pleeggezin, dat maakt het er vaak niet makkelijker op.  Hierdoor durven slachtoffers vaak ook niet naar buiten te treden.  Ze kampen met schaamte, verdriet maar vooral met angsten.  Een interne klachten procedure kan in sommige vallen helpen, echter zien en horen wij vaak dat er in heel veel gevallen juist niets gebeurd met klachten en of dit soort meldingen binnen instellingen. (angst voor gezichtsverlies)  We zien ook hoe zwaarder het regiem hoe moeilijker het is  om een klacht en of melding te kunnen doen. Wanneer dit wel gebeurd wordt je vaak niet serieus genomen, tenslotte zijn zij al het zwarte schaap en worden vaak niet geloofd of (gedeeltelijk) niet serieus genomen.

Deze signalen zijn al tien tallen jaren bekend bij de hulpverlening en de overheid. Jeugdzorg Slachtoffers Nederland heeft daarom een landelijk telefoonnummer geopend voor deze slachtoffers.  Het is tijd dat de slachtoffers nu bij een instantie terecht kunnen welke geen enkele band met de overheid heeft, dus 100% onafhankelijk is, waarbij slachtoffers  worden geholpen door ervaringsdeskundige.

Telefoonnummer: 085 800 5888